Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη μνήμη της Ζωής Λάσκαρη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της, στις 18 Αυγούστου 2017. Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε η ηθοποιός το 1994, με αφορμή την παράσταση «Ο Ορφέας στον Άδη».
ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ
(video)
Νέο Ο δημοσιογράφος Κώστας Κωβαίος συνάντησε τη Ζωή Λάσκαρη και τον Ανδρέα Βουτσινά στις πρόβες της παράστασης «Ο Ορφέας στον Άδη», που ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 1995. Η συνέντευξη τους προβλήθηκε στο τηλεοπτικό περιοδικό «Συνεικόνες».
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο γνωστός σκηνοθέτης μιλά για το έργο και τον συγγραφέα του Τενεσί Ουίλιαμς, συστήνει τους ήρωες της παράστασης, ενώ αναφέρεται στη συνεργασία του με τη Ζωή Λάσκαρη και τη φιλία τους, που κρατά χρόνια. Εκείνη από την πλευρά της, μιλά για τη Θεσσαλονίκη -όπου γεννήθηκε- και τους ανθρώπους της, αλλά και για το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στα παρασκήνια και το δέσιμο της με τους συνεργάτες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη χρονιά η Ζωή Λάσκαρη είχε συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», που σκηνοθέτησε επίσης ο Ανδρέας Βουτσινάς.
Παράλληλα παρακολουθούμε πρόβες της παράστασης, στην οποία η Ζωή Λάσκαρη υποδύεται την Πριγκηπέσσα Τόρανς.
Έτος παραγωγής: 1994
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος
Δείτε περισσότερα στοhttp://archive.ert.gr
Τιμώντας τη μνήμη της μεγάλης ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s (Έλλης Σεραϊδάρη) που έφυγε από τη ζωή στις 17 Αυγούστου 1998 το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΛΛΗ ΣΕΡΑΪΔΑΡΗ (NELLYS)
(video)
Νέο
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό χώρο.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Μονόγραμμα» είναι αφιερωμένο στη φωτογράφο Έλλη Σουγιουλτζόγλου -Σεραϊδάρη (γεν. 1899-θαν. 1998), γνωστή από την καλλιτεχνική υπογραφή της ως Nelly’s. Η φωτογράφος μιλάει για την καταγωγή της από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, την οικογένειά της και τα σχολικά της χρόνια. Αφηγείται τα βιώματά της από την καταστροφή της πόλης του Αϊδινίου από τους Τούρκους, καθώς και την καταστροφή της Σμύρνης όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της ενώ η ίδια βρισκόταν για σπουδές στη Γερμανία. Αναφέρεται στις σπουδές της στη φωτογραφία, στη Δρέσδη της Γερμανίας, κοντά στον διάσημο φωτογράφο της εποχής Ούγκο Έρφουρτ και τον Φραντς Φίλντερ.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1924, άνοιξε το πρώτο της φωτογραφικό στούντιο στην οδό Ερμού.
Ασχολήθηκε με φωτογραφίσεις σημαντικών προσωπικοτήτων και γεγονότων της εποχής, τις οποίες εξιστορεί στην εκπομπή.Ηαφήγησή της επικεντρώνεται στη γυμνή φωτογράφιση της Ρωσίδας χορεύτριας Μόνα Πάιβα με φόντο τον Παρθενώνα, ιδιαίτερα τολμηρή για εκείνα τα χρόνια, καθώς και στα πορτρέτα του βασιλιά Γεωργίου Β΄, του Κωστή Παλαμά και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ανέλαβε επίσης να φωτογραφίσει τις Δελφικές Εορτές του Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ, το 1927.Στη συνέχεια, σχολιάζει την εμπειρία της από τη δουλειά της στην ελληνική επαρχία, καθώς και το έργο της που αφορά στη συγκριτική παρουσίαση ρεαλιστικών πορτρέτων ανθρώπων και αγαλμάτων αρχαίων θεών ως απόδειξης της φυλετικής συνέχειας του ελληνισμού. Τέλος, αφηγείται τη γνωριμία και τη συνεργασία της με το σύζυγό της Άγγελο Σεραϊδάρη εστιάζοντας στις φωτογραφίες που αποτύπωσε ο ίδιος στο Άγιο Όρος. Δείγματα του έργου της φωτογράφου προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Έτος παραγωγής: 1994
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη κατά του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, στις 13 Αυγούστου 1968. Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέκος Παναγούλης στον Ιταλό δημοσιογράφο Silvano Agosti, λίγες μέρες μετά την αμνηστία που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους, στις 21 Αυγούστου 1973. Το πολύτιμο αυτό ντοκουμέντο παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Silvano Agosti και προβλήθηκε το 1987 στην εκπομπή «Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παναγούλη-11 χρόνια μετά».
Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ
(video)
Νέο
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα δίνονται πληροφορίες για την αντιστασιακή δράση του Αλέκου Παναγούλη, όπως τη λιποταξία του από το στρατό μετά την επιβολή της χούντας, τη διαφυγή του στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Ευρώπη, αλλά και την απόφαση του να επιστρέψει στην Ελλάδα, με στόχο να πλήξει τον τύραννο ή να θυσιαστεί. Γίνεται επίσης αναφορά στις δύο οργανώσεις που συγκρότησε, την Ελληνική Αντίσταση και τις Λαϊκές Αντιστασιακές Ομάδες Σαμποτάζ, όπως και στην οργάνωση της επιχείρησης εξόντωσης του δικτάτορα, πιστεύοντας ότι το καθεστώς θα καταρρεύσει αν παραμεριστεί ο Παπαδόπουλος.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέκος Παναγούλης στον Silvano Agosti εξηγεί πως οργάνωσε το σχέδιο του, μετά από συστηματική παρακολούθηση του Παπαδόπουλου, όπως επίσης και γιατί απέτυχε η απόπειρα. Αφηγείται επίσης τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη σύλληψη του, δίνοντας λεπτομέρειες για τη διαδικασία της ανάκρισης, τα βασανιστήρια που υπέστη και τις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποιούσε η χούντα. Όπως τονίζει ο μεγάλος αγωνιστής: «Την ανάκριση περισσότερο μπόρεσα να την αντιμετωπίσω μη δεχόμενος να συμμετάσχω στις διαδικασίες της. Αυτό σημαίνει ότι δεν δέχτηκα να υπακούσω σε καμία από τις προτροπές των ανακριτών. Δεν δέχτηκα να βρίσκομαι σε θέση αμύνης, αλλά σε θέση επιθέσεως».
Έτος παραγωγής: 1987
Δείτε επίσης φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα από τη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου (4-17/11/1968).
Δείτε περισσότερα στοhttp://archive.ert.gr
Οι ισχυροί σεισμοί που σημειώθηκαν σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά, 9-12 Αυγούστου του 1953, ήταν το βαρύτερο πλήγμα από τη φύση που δέχτηκαν τα Ιόνια Νησιά σε ολόκληρη την ιστορία τους. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει δύο ταινίες Επικαίρων, στις οποίες καταγράφονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής και την ανακούφιση των κατοίκων.
ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
(video)
Νέο
Η πρώτη κύρια σεισμική δόνηση, 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης. Στις 11 Αυγούστου ακολούθησε μεγάλη σεισμική δόνηση (6,8 Ρίχτερ), με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ στις 12 Αυγούστου σημειώθηκε ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της Κεφαλονιάς, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ. ΗΚεφαλονιά, ηΖάκυνθοςκαι ηΙθάκη, που ήδη είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς, ισοπεδώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Στις ταινίες Επικαίρων παρακολουθούμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφής.
Στο σεισμόπληκτο Αργοστόλι, ο ελληνικός στόλος, ο 6ος αμερικανικός στόλος της Μεσογείου, αγγλικά πολεμικά, σκάφη από το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία και επιβατηγά πλοία, έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι για να παράσχουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους, οι οποίοι στεγάζονται προσωρινά σε σκηνές. Στην κατεστραμμένη πόλη συνεργεία καθαρίζουν τα ερείπια. Πρόχειροι σταθμοί πρώτων βοηθειών λειτουργούν επίσης σε σκηνές. Στις ακτές Αμερικανοί ναύτες βοηθούν στην εκφόρτωση δεμάτων με προμήθειες, ενώ άνδρες του Στρατού Ξηράς εποπτεύουν τη διανομή των εφοδίων. Επίσης έχουν σταλεί φορτία ξυλείας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων. Στην προκυμαία του λιμανιού του Αργοστολίου παραθεριστές περιμένουν το πλοίο για να φύγουν από την Κεφαλονιά.
Ίδιες εικόνες καταγράφονται και στη Ζάκυνθο, που έχει υποστεί επίσης μεγάλες καταστροφές. Στην ερειπωμένη πόλη τα συνεργεία σβήνουν ακόμη τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά τους σεισμούς. Στα ελάχιστα κτήρια που διασώθηκαν συγκαταλέγονται ο ναός του Αγίου Διονυσίου, το σχολείο και το μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας. Εκσκαφείς ανοίγουν δρόμους για την επικοινωνία με την ενδοχώρα, ενώ ελικόπτερα μεταφέρουν τραυματίες και τρόφιμα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει εγκαταστήσει πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών σε σκηνή. Σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Ζακύνθου στεγάζονται σε σκηνές, ενώ στρατιώτες και ναύτες βοηθούν στη διανομή των προμηθειών.
Δείτε περισσότερα στοhttp://archive.ert.gr
Στις 9 Αυγούστου του 1942 διεξήχθη ο περίφημος ιστορικός ποδοσφαιρικός αγώνας όπου οι παίκτες της ουκρανικής Σταρτ ρίσκαραν ουσιαστικά τις ζωές τους για να κερδίσουν τους Ναζί. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ στην οποία παρουσιάστηκετο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου ΚούλογλουΟ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥμε θέματο ιστορικό ματς στο κατεχόμενο από τους Ναζί Κίεβο.
(video)
Νέο
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την περικύκλωση του μετώπου του Κόκκινου Στρατού και την κατάληψη της Πόλης του Κιέβου το 1941. Ανατρέχει στην ιστορία της φημισμένης ποδοσφαιρικής ομάδας “Ντιναμό Κιέβου”, η οποία προπολεμικά είχε παίξει με ομάδες εργατικών συνδικάτων στο εξωτερικό. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην προπαγανδιστική χρήση του αθλητισμού από τους Ναζί και στην οργάνωση ποδοσφαιρικών αγώνων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προκειμένου να δείχνουν εικόνα ομαλότητας. Εστιάζεται, επίσης, στον χαρακτήρα που απέκτησαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στη διάρκεια του πολέμου και στο πώς οι ομάδες των ντόπιων κατοίκων, που αντιμετώπιζαν τις ομάδες των κατακτητών, μετατρέπονταν σε σύμβολα αντίστασης για το λαό.
Κεντρικό θέμα του, το «ματς του θανάτου» όπως έμεινε στην ιστορία. Στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, μερικοί από τους παίκτες της “Ντιναμό Κιέβου”, μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές του Κιέβου, εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο ψωμιού. Εκ των ενόντων έφτιαξαν μια ποδοσφαιρική ομάδα, την “Σταρτ”, η οποία στους αγώνες που λάμβανε μέρος, υπερείχε έναντι των γερμανικών ομάδων, αφυπνίζοντας το αίσθημα υπερηφάνειας του ουκρανικού λαού. Στις 9 Αυγούστου 1942, διεξήχθη ο θρυλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο “Ζένιτ” του Κιέβου, κατά τον οποίο, η ουκρανική ομάδα “Σταρτ” νίκησε τη ναζιστική “Φλάκελφ” παρά τις προειδοποιήσεις των κατακτητών για αντίποινα στην περίπτωση που κέρδιζαν. Μετά το παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές της “Σταρτ” συνελήφθησαν και βασανίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ οι μισοί συλληφθέντες εκτελέστηκαν.
Στο ντοκιμαντέρ, που γυρίσθηκε στην Ουκρανία και την Γερμανία, μιλούν θεατές του αγώνα και βετεράνοι ποδοσφαιριστές της εποχής όπως, ο Βλαντιμίρ Νοχατσέφσκι, συγγενείς των παικτών της “Σταρτ”, ιστορικοί και δημοσιογράφοι. Περιέχονται σπάνιες εικόνες αρχείου από το κατεχόμενο Κίεβο και στιγμιότυπα ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα σε Εβραίους κρατούμενους και τους Ναζί δεσμοφύλακές τους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ακούγεται, επίσης, ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του διασωθέντα Ουκρανού ποδοσφαιριστή Μακάρ Γκοτσαρένκο, ο οποίος αφηγείται τα γεγονότα. Τέλος, κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, προβάλλεται δραματοποιημένη παρουσίαση των γεγονότων, όπως περιγράφεται στη σοβιετική ταινία «Τρίτο Ημίχρονο», 1962.
Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε τον Ιούνιο 2002, με το βραβείο ιστορικού ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ.
Έτος παραγωγής: 2004
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της Αρλέτας, στις 8 Αυγούστου 2017, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
(video)
Νέο
Στην Αρλέτα είναι η αφιερωμένη η εκπομπή “Πρόσωπα στο τραγούδι”, η οποία προβλήθηκε το 1996. Η τραγουδοποιός με τη μελωδική φωνή συζητά με την Άννα Βλαβιανού για την ευχάριστη αλλά και δύσκολη διαδικασία της ολοκλήρωσης μιας δισκογραφικής δουλειάς, τονίζοντας: «Δεν γράφω τραγούδια για να αποδείξω ότι είμαι δημιουργός. Είμαι δημιουργός και ήμουνα από παιδί. Οπότε δεν έχω αυτό το πρόβλημα, που φαίνεται ότι το ‘χουν κάποιοι. Τη λέξη δημιουργός επίσης τη χρησιμοποιώ εξαιρετικά προσεκτικά. Είναι πάρα πολύ βαριά λέξη. Κάνω τραγούδια επειδή έχω κάποιο λόγο να κάνω. Και κάνω τραγούδια που δεν μου δίνουν οι άλλοι. Αν βρω αυτό που θέλω σε κάποιον άλλον, γιατί να μην το πω;»
Η Αρλέτα δηλώνει άνθρωπος της αναβολής, αναφέρεται στην περίεργη σχέση που έχει με το χρόνο, αλλά και στην ταμπέλα του «νέου κύματος» την οποία δεν αποδέχτηκε ποτέ. Εξηγεί ακόμη γιατί της ταιριάζει απόλυτα ο τίτλος του δίσκου της «Έμπορος ονείρων»: «Είναι το μόνο πράγμα το οποίο μπορώ να εμπορευτώ και είναι ανύπαρκτο ως εμπόρευμα. Εάν είναι αληθινό, δεν πουλιέται, εάν είναι ψεύτικο δεν με ενδιαφέρει». Τέλος, αναφέρεται στη φιλία, την οποία θεωρεί πολύ σημαντική, στην τέχνη, που όπως τονίζει στην Ελλάδα είναι πεδίο μάχης, στη φθορά των καλλιτεχνών και πως μπορεί αυτή να αποφευχθεί και στην επαφή του καλλιτέχνη με το κοινό.
Ερμηνεύει επίσης τα τραγούδια της: «Ελασσόνα», «Και ξαναφίλα με», «Μα δεν ήσουν εσύ», «Νησί μέσα στην πόλη» και «Τσιφτετέλι ξυδάτο».
Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη
Έτος παραγωγής: 1996
Δείτε περισσότερα στοhttp://archive.ert.gr
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της Ρίκας Βαγιάννη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, παρουσιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Λένα Αρώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της παιδικού βιβλίου.
ART BEAT
(video)
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα της εκπομπής, παραγωγής 2015, η Λένα Αρώνη φιλοξενεί τη Ρίκα Βαγιάννη, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της παραμυθιού, που έχει τον τίτλο «Είναι πολύ βαρετό να βαριέσαι». Η δημοσιογράφος εξηγεί πως προέκυψε η ανάγκη της να γράψει για παιδιά, μιλά για την εμπειρία της συγγραφής, τονίζοντας: «Τα περισσότερα όνειρα μου έχουν σχέση με το γράψιμο», ενώ αποκαλύπτει ότι το δικό της αγαπημένο παραμύθι είναι «Η μικρή γοργόνα». Επίσης, διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο της.
Η Ρίκα Βαγιάννη ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε παραστάσεις στο Εθνικό και το Θεσσαλικό Θέατρο. Επίσης, στο ελεύθερο θέατρο, στον κινηματογράφο και σε τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσα τους και τα σίριαλ της ΕΡΤ «Η παρέα», «Το μινόρε της αυγής» και «Δεν θα μου κάνετε το σπίτι». Στη δημοσιογραφική της πορεία αρθογράφησε σε εφημερίδες και διαδικτυακούς ιστότοπους, διετέλεσε συντάκτρια και στη συνέχεια διευθύντρια σύνταξης σε πολλά περιοδικά, ενώ παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές και τηλεπαιχνίδια. Ανάμεσα τους οι εκπομπές της ΕΡΤ «Loft», «10 με 2», «Έχουμε και λέμε», «Γλυκιά ζωή», «Εμείς οι γυναίκες», «Κυρίες και κύριοι», «Σε χρόνο TV», «Σπασμένα κόκκινα αβγά», «Πάντα να ανταμώνουμε» και τα τηλεπαιχνίδια «Αν θυμάμαι καλά», «Το παιχνίδι της χρονιάς», «Το σωστό να λέγεται».
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, στις 8 Αυγούστου 2003. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΔΙΔΑΚΤΩΡ Η ΕΛΠΙΣ
(video)
Νέο
Ο Άρης Σκιαδόπουλος συναντά τον Αντώνη Σαμαράκη στο σπίτι του, 60 χρόνια μετά τη δημοσίευση του πρώτου του χειρόγραφου, 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία της συλλογής διηγημάτων του «Ζητείται ελπίς»και λίγες μέρες πριν την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια. Ο Αντώνης Σαμαράκης αποκαλύπτει ότι με ένα κόλπο της μητέρας του, βρέθηκε στα τέσσερα του χρόνια να φοιτά στην Α’ Δημοτικού. Θυμάται τη γειτονιά που μεγάλωσε, μιλά για την κοινωνική κριτική που ασκούσε ως μαθητής μέσα από τις εκθέσεις του, για την ένταξη του στην αριστερή οργάνωση «Κοινωνική Αλληλεγγύη» και την αποχώρηση του από αυτήν. Αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Γιάννη Ρίτσο, στις πρώτες συγγραφικές του απόπειρες, στην πρώτη του δουλειά στο υπουργείο Εργασίας και στις σπουδές του στη Νομική.
Επίσης, διατυπώνει σκέψεις και συναισθήματα για τη ζωή, την πολιτική, την κοινωνία, τους νέους και τα οράματα τους, ενώ αναφερόμενος σε ιστορικο-πολιτικά γεγονότα, αφηγείται περιστατικά της ζωής του, όπως την καταδίκη του σε θάνατο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και την δραπέτευση του. Γίνεται ακόμη αναφορά στο πρώτο του βιβλίο «Ζητείται ελπίς», στην κοινωνική του δράση, στο βιβλίο του «Το λάθος», το οποίο έγινε ταινία σε πέντε χώρες, ενώ αποκαλύπτει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το διήγημα του «Μόκο ρε!», που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η κόντρα». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως και η ομιλία του κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιούλας, Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 1994
Δείτε περισσότερα στοhttp://archive.ert.gr
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον συνθέτη και πρώην διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας,Γιώργο Τσαγκάρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του, στις 5 Αυγούστου 2008.
ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ
(video)
Νέο
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Ιχνηλάτες» παρουσιάζεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Τσαγκάρης στον Δαυίδ Ναχμία. Η συζήτηση ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια, που μπορεί να ήταν χρόνια μεγάλης ανέχειας και φτώχειας, ο ίδιος όμως, όπως παραδέχεται, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αγάπης. Ο Γιώργος Τσαγκάρης μιλά επίσης για τους γονείς του, για τις σπουδές του στη Νομική Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις μουσικές του σπουδές, τονίζοντας: «Οι μεγάλοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί μου ήταν οι ποιητές μας, ο Διονύσιος Σολωμός, οι αρχαίοι τραγικοί, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καρούζος, ο Κωστής Παλαμάς κ.ά και βέβαια οι μουσικοί του κόσμου. Από την άλλη πλευρά ήταν ο άνθρωπος».
Ο καταξιωμένος συνθέτης μιλά επίσης για τη θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα, για τη συνεργασία του με τη Ραλλού Μάνου, για την ιδιαίτερη αγάπη του στον Μπετόβεν, για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, με αφορμή την οργάνωση εκδήλωσης για την Ημέρα του Παιδιού στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως επίσης και για το βιβλίο του «Η κυρία με την τήβεννο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα». Αναφέρεται όμως και σε πιο προσωπικά του θέματα, όπως στην περιπέτεια της υγείας του και τη σχέση του με τη θρησκεία πριν και μετά. Τέλος, μιλά για τα πολιτικά του πιστεύω, για τον έρωτα, για τη φιλία, για τη μοναξιά των μουσικών και όσα τον ενοχλούν ως πολίτη, αλλά και για τους νέους ανθρώπους, στους οποίους, όπως τονίζει, πιστεύει πολύ.
Για τον Γιώργο Τσαγκάρη μιλούν ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Δημήτρης Παπαναγιώτου και ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται αρχειακό υλικό από τις συναυλίες που έχει διευθύνει ο Γιώργος Τσαγκάρης, αφίσες θεατρικών παραστάσεων στις οποίες έγραψε τη μουσική, ενώ ακούγονται μουσικές συνθέσεις του και αποσπάσματα από το βιβλίο του «Η κυρία με την τήβεννο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα».
Έτος παραγωγής: 2003
Δείτε περισσότερα στοhttp://archive.ert.gr
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ηλία Βενέζη, στις 3 Αυγούστου 1973, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ‘ 30 στο χώρο της πεζογραφίας, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει σπάνιο ντοκουμέντο από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τη φωνή του Μικρασιάτη λογοτέχνη:
ΣΑΣ ΜΙΛΑ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ
(audio)
Νέο
Ο συγγραφέας της «Γαλήνης» και της «Αιολικής Γης» γεννήθηκε στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας το 1904. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά του κατέφυγε στη Μυτιλήνη. Το 1927 κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα αθηναϊκά γράμμματα ενώ το 1931 εκδίδεται στη Mυτιλήνη «Tο Nούμερο 31328», βιβλίο που τον καθιέρωσε ως συγγραφέα. Το 1939 το μυθιστόρημά του «Γαλήνη» βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Για τις πολιτικές του ιδέες διώχθηκε από το νόμο του «Ιδιωνύμου», από τη Δικτατορία του Μεταξά και φυλακίσθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1957 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Επί 27 χρόνια εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αρθρογραφούσε επίσης σε εφημερίδες και περιοδικά.
Η συνεργασία του με το ΕΙΡ ξεκίνησε το 1954 με την προσωπική του εκπομπή «Σας μιλά ο φίλος σας. Για τη ζωή, για την Ελλάδα, για τον άνθρωπο» που μεταδίδονταν κάθε δεκαπενθήμερο μέχρι το 1971. Παράλληλα, διατηρούσε τις εκπομπές «Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα» και «Πλοία και Θάλασσα». Στο ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο προέρχεται από τη σειρά εκπομπών «Σας μιλά ο φίλος σας..» και μεταδόθηκε το 1970 από το Εθνικό Πρόγραμμα του ΕΙΡ, ο Ηλίας Βενέζης μεταφέρει στον ακροατή τις εντυπώσεις του από την ιστορική περιδιάβασή του στα φράγκικα κάστρα της Λέσβου και της Μεθώνης.
Δείτε επίσηςεδώτην εκπομπή “Εποχές και Συγγραφείς” του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο του Ηλία Βενέζη.
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
1...23,82023,82123,822...23,860Σελίδα 23,821 από 23,860